בתחילת 2019 נכנס לתוקף תקן חשבונאי חדש בשם IAS16, אשר השפיע יסודית על שוק הליסינג בישראל (ועל כך כבר כתבתי בעבר). משמעותו של התקן החדש היא בהכנסת החכירות התפעוליות של החברות הציבוריות אל תוך הדוחות הכספיים. כלומר, עד לכניסת התקן כתקן חשבונאי מחייב, חוכרים של נכסים לא רשמו את הנכסים החכורים בדוחות מחד, ולא את ההתחייבויות לגבי הנכסים מאידך.
בהקשר של שוק הרכב, רישום עסקאות הליסינג התפעולי בקרב לקוחות הליסינג, לא בא לידי ביטוי בדו”ח מאזן של חברות אשר חוכרות ציי רכב. לעומת זאת, החל מהשנה כל חברה המשתמשת בצי של כלי רכב בליסינג, מחויבת לרשום את צי הרכב החכור, כאילו הוא בבעלותה כנכס מבחינת מאזן חשבונאי, ולבצע מן הנכס הזה הורדה של פחת שנתי.
הכלל החשבונאי הזה יוצר עיוות מיוחד בשוק הרכב: בכתבה שפרסם בשבוע שעבר הכתב תמיר סער בכלכליסט, תואר העיוות המתגלגל ברכיב הפחת של רכבים, אשר נובע מן השינויים בשוק הרכב בשנים האחרונות. העיוות נובע מכך שלאור ההיצע הרב שיש כיום במכוניות חדשות מדגמים זולים למכירה, צרכנים אשר מבקשים לרכוש רכב זול, נוטים לרכוש יותר רכבים חדשים מדגמים זולים, על חשבון רכישת מכוניות יד שנייה. משום כך, הפחת של ציי רכב בפועל הוא גדול יותר.
משמעויות כלכליות נרחבות לציי רכב
כיום חברות המחזיקות ציי רכב, רשאיות לפחת של 15% ברכבים “רגילים” (פחת המשקף חיי מדף של 6-7 שנים לרכב, כלומר לא מותאם לשוק), ואילו בכלי רכב היברידיים הפחת הינו 25%. בפועל, בגלל הקיטון בביקוש לרכבים משוק הליסינג, הפחת גדול יותר. העיוות מתחדד כלפי בממשק שבין חברות ליסינג ללקוחות שלהן: כלי הרכב בעסקות הליסינג, נרכשים במחירים נמוכים ממחיר המחירון, וחברות הליסינג רשאיות לרשום פחת של 20% על כל כלי הרכב.
נתונים אלו מהווים עיוות לרעת החברות המחזיקות ציי רכב, שכן בקרב ציי הרכב הרישום איננו זהה לזה של חברות הליסינג: בתקן החדש, תקן החשבונאות הבינלאומי 16 (IAS16), נקבע כי רישום נכון הוא “מחיר הקניה בניכוי הנחות מסחריות שהתקבלו”, אולם משתמשי הליסינג אינם יודעים מה הן ההנחות שקיבלו חברות הליסינג.
לסיכום, אני סבור ששיטה זו שנקבעה לביצוע בשנה זו אינה מדויקת ואינה נכונה. היא יוצרת עיוות ברישום, כאשר אותו נכס נרשם בשני גורמים המבצעים בו עסקה, ואילו הפחת לגבי אותו נכס שונה בין שני הגורמים. דעתי היא, שיש לבטל את הרישום הכפול, או ליצור התאמות נדרשות כדי למנוע עיוותים. כמו כן, אני סבור כי היתרון למכוניות היברידיות (פחת מוגבר), עשוי להביא להעדפה מוגברת של חברות לחכור מכוניות היברידיות.
- הניסיון לשנות את מחירון כלי הרכב – מה הבעיות הקיימות בו? - 27 באוקטובר 2020
- כיצד עובד הרכב האוטונומי? - 15 באוקטובר 2020
- 2021: נתוני צריכת הדלק בשינוי מפתיע - 12 באוקטובר 2020
- האם שוק הליסינג מוריד הילוך לקראת ירידה? - 4 באוקטובר 2020
- הערים הגדולות מכריזות: אין כניסה למכוניות מזהמות - 22 בספטמבר 2020
3 תגובות
Join the conversation and post a comment.
זה נשמע כמו עניין בירוקרטי שצריך לפתור ומהר, מי אמור להרים את הכפפה
“משתמשי הליסינג אינם יודעים מה הן ההנחות שקיבלו חברות הליסינג”… מעניין
דבר עם יחמיר הורה תראה מה קורה איתו