כבר זמן רב שהשאלה “עד מתי לחצי נהגי המוניות יעצרו את הקדמה” מרחפת באוויר. רק לפני מספר חודשים תהיתי על כך, ושאלתי “האם אנחנו מצויים לפני עידן חדש של רכב שיתופי”?
ואכן, למרבה ההפתעה, לפני מספר ימים דווח בידיעות אחרונות ע”י אודי עציון ושגיא כהן כי “ניתן אור ירוק לקארפול” (הסבר גרפי בתמונה המצורפת מטה).
מה משמעות האור הירוק ואיך זה ישפיע עלינו ועל משתמשי הליסינג התפעולי? כולנו מודעים לשירות הקארפול המצוי ב-Waze וב-Moovit. להלן הסבר קצר עבור אלו שאינם מודעים אליו:
שתי אפליקציות אלו מאפשרות נסיעה שיתופית של מספר נוסעים בכלי רכב אחד. אלו המעוניינים להוזיל עלויות מחפשים נהג אשר נוסע לכיוון שאליו הם צריכים, יוצרים עמו קשר ומצטרפים לנסיעה, בתמורה לכיסוי יחסי של עלויות הנסיעה.
הבעיות שהיו ונפתרו
על מנת להפוך שירות זה לישים היה צורך בביטוח שיכסה את השירות וכמובן לפתור את הבעיה החוקית. משרד התחבורה, בסגירת תיק החקירה נגד החברות, הודה שמכיוון שאין “תשלום” אלא רק לכל היותר “החזר הוצאות”, לא תוגדר הנסיעה השיתופית כ”נסיעה בתשלום”. לפיכך, בעצם ההגדרה אין צורך בביטוח מיוחד, ויותר מכך, מעצם ההגדרה אין צורך באישור מיוחד ולמעשה מדובר בפעילות חוקית לחלוטין.
מאידך, למקפידים שירצו לבטח בביטוח מיוחד את כלי הרכב, הרי לפני שנה התברר כי קיימת חברת ביטוח אחת (לפחות), אשר ללא תוספת תשלום, מוכנה להעניק כיסוי בביטוח החובה לנסיעות אלו. נראה כי גם ללא הכיסוי המיוחד משרד התחבורה חושב שיש כיסוי רגיל. כמובן שהשאלה הראשונה לגבי חוקיות פעילות זו בישראל נפתרה אף היא בעקבות כך, וגם הביטוח המיוחד הפך למיותר. אם כך, מדובר בסופו של דבר, לא רק בפעילות חוקית, אלא אף בפעילות שאינה זקוקה לביטוח מיוחד.
ומה קורה עם רכבי הליסינג?
כפי שכבר ציינתי, נושא זה חשוב ביותר הואיל ודווקא אלו המחזיקים בליסינג התפעולי מבצעים נסועה גבוהה. שירות זה חשוב כמובן למשתמשים, אבל לא פחות לחברות השוכרות רכבי ליסינג.
לעיתים קיים מצב בו עובדים מתגוררים במרחק רב ממקום העבודה. כפועל יוצא, החברות המעסיקות אותם, מעניקות להם כלי רכב בליסינג, ומאפשרת להם נסיעה מהבית לעבודה – גם אם מדובר בלמעלה מ- 100 ק”מ ליום עבודה.
עובדים אלה יכולים לשתף האחד את השני אם הם גרים “על הדרך”. נסיעה משותפת בין אותם עובדים תחסוך גם לחלקם את עלויות הרכב להן הם מחויבים, וגם את צריכת הדלק של המעסיק. הבעיה היא ההסכם מול חברת הליסינג.
בהסכמי הליסינג הרגילים נראה על פניו שחל איסור על נסיעה מסוג זה. לפיכך, יש לנסות ולהגדיר מראש, בהסכם הליסינג, כי אפשרות זו מותרת, ובכך תיפתר הבעיה. חברות הליסינג לא ייענו לכך בחיוב אם הנושא לא יוגדר מראש, שכן הן עלולות לאבד לקוחות. ולכן, במסגרת מכרזי הליסינג אותם אני עורך, יש אפשרות להגדיר מראש התנהלות מסוג זו.
- הניסיון לשנות את מחירון כלי הרכב – מה הבעיות הקיימות בו? - 27 באוקטובר 2020
- כיצד עובד הרכב האוטונומי? - 15 באוקטובר 2020
- 2021: נתוני צריכת הדלק בשינוי מפתיע - 12 באוקטובר 2020
- האם שוק הליסינג מוריד הילוך לקראת ירידה? - 4 באוקטובר 2020
- הערים הגדולות מכריזות: אין כניסה למכוניות מזהמות - 22 בספטמבר 2020